NASLOVNA

VIJESTI

GRADSKA UPRAVA

GRADSKE INSTITUCIJE

GRADSKE TVRTKE

GRADSKE INSTITUCIJE

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica djeluje od 1907. godine

Dana 4. svibnja 1907. godine održana je izvanredna Glavna skupština Hrvatske čitaonice u osnivanju. Skupština je izabrala privremeni Odbor za izradu pravila. Za predsjednika je izabran župnik Matej Golek, za tajnika Zvonimir Vlašić, a za blagajnika Franjo Nađ. Glavna konstituirajuća Skupština Hrvatske čitaonice održana je 12. svibnja 1907. godine.

Knjižnica se kroz dugu i plodnu povijest selila po iznajmljenim prostorima i privatnim kućama pa sve do školske i općinske zgrade te zgrade Požeške banke, a danas Podravske banke.

Kroz povijest knjižnica je priređivala društvene zabave, poput poklada, znanstveno popularnih predavanja i drugih kulturoloških djelatnosti. Čitaonica je s vremenom počela nabavljati knjige i tako se postupno pretvara u knjižnicu. Od 1960. godine Čitaonica prestaje biti “Društvo” i postaje ustanova pod nazivom Narodna knjižnica i čitaonica Pleternica. Od 1981. godine knjižnica postaje dio Centra za kulturu i obrazovanje u Slav. Požegi. Djelatnost i osnovni zadaci knjižnice su ostali isti. U prosincu 1990. Centar za kulturu se raspao, pa je pleternička knjižnica postala ogranak Matične knjižnice u Požegi. Od 1994. godine odlukom Gradskog vijeća Grada Pleternice knjižnica postaje samostalna ustanova, sa svim pravima i obvezama.

Knjižnica je vrlo aktivna u svim sferama javnog i kulturnog života Općine i Grada Pleternice. Knjižnica je kroz povijest proslavila 60-tu, 80-tu, 100-tu i 105-tu obljetnicu postojanja i rada.

Od 2006. godine zahvaljujući izvrsnom informatičaru, gospodinu Robertu Renduliću, knjižnica preko svoje internetske stranice uživo prenosi manifestacije iz knjižnice i Grada Pleternice direktno u svijet.

Veliki povijesni događaj u Gradu Pleternici dogodio se 6. 12. 2014. godine, na Dan Grada i blagdan Sv. Nikole, otvorena je nova velebna zgrada Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica. Ispred knjižnice postavljena je bista Ivana Šveara, svećenika i povjesničara i pisca prve hrvatske povijesti na hrvatskom jeziku. U ime knjižnice govorio je profesor Franjo Novak, ravnatelj knjižnice, a u ime Ministarstva kulture svečanosti je nazočila pomoćnica ministrice kulture mr. sc. Vesna Jurić Bulatović, koja je zajedno s Franjom Lucićem, saborskim zastupnikom i bivšim gradonačelnikom i gradonačelnicom Antonijom Jozić prerezala vrpcu i otvorila knjižnicu. Knjižnicu je blagoslovio Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. Nova zgrada, s bogatim knjižnim fondom, je ponos sadašnjih i budućih generacija i svih onih koji su je sagradili, a to je Grad Pleternica te njeni čelni ljudi, gospodin Franjo Lucić, bivši gradonačelnik i saborski zastupnik te gospođa Antonija Jozić, aktualna gradonačelnica Grada Pleternice. Veliku potporu u izgradnji nove knjižnice dalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Knjižnica s ponosom nastavlja početak drugog stoljeća svoga postojanja, koja je osnovana daleke 1907. godine kada i Gradska knjižnica u Zagrebu.

Pročitajte još

KULTURA

"Ono što sam doživio u Pleternici rijetko kad ću zaboraviti"

KULTURA

Ante Nazor: "Hrvatski branitelji su izborili međunarodno priznanje RH"

KULTURA

"Dovodili bi ih noću, svlačili, vezali i ostavljali da umru u jami"

KULTURA

Izložba povodom Međunarodnog dana arhiva

JAVNI POZIVI I OBJAVE

Prostorni plan Grada Pleternice

20.10.2017.

Proračun Grada Pleternice

22.02.2017.

Strategija razvoja Grada Pleternice 2014.-2020.

10.06.2016.

Javni natječaj za dodjelu poslovnih prostora udrugama

14.02.2020.

NATJEČAJ: Cvjetići glazbe 2020.

11.02.2020.

Javni poziv za isticanje kandidature - Savjet mladih Grada Pleternice

15.01.2020.

Javni poziv - udruge civilnog društva

09.01.2020.

Dječji vrtić Tratinčica

Dječji vrtić Tratinčica započeo je s radom 5. svibnja 1990. pri Osnovnoj školi u Pleternici.

Info za investitore i poduzetnike

Guide for investors

Pleternica profile

Porezi i naknade

Prezentacija o radu Poduzetničkog centra

Kontakt za investitore

Guide for entrepreneurs

Vodič za poduzetnike

Popis građevinskih čestica u poduzetničkoj zoni

Objedinjeni trošak komunalnih priključaka

>> VIDI SVE <<

Prijavi kvar na rasvjeti putem sustava E-RASVJETA

Uvjeti korištenja - Kontakt informacije - ARHIV