NASLOVNA

VIJESTI

GRADSKA UPRAVA

GRADSKE INSTITUCIJE

GRADSKE TVRTKE

> DRUŠTVO

Predavanje o jednoj od većih humanitarnih akcija u Domovinskom ratu

29.09.2017. - Grad Pleternica

Mnogobrojne hvalevrijedne akcije su dio ponosnog Domovinskog rata, međutim Pleternici je izuzetno važna jedna, ona humanitarna u kojoj je preko 90 ranjenih i teško ranjenih osoba preveženo sa aerodroma Ivanindvor u Pleternici. S ciljem promocije hrabrosti i zapisivanja istine o toj operaciji Grad je odlučio pod svojom organizacijom napraviti predavanje na temu značaja pleterničkog aerodroma 1992. godine.

Prije samog predavanja Mario Kalan, umirovljeni bojnik i Domagoj Katić, zamjenik gradonačlenice Grada Pleternice kroz istraživanje priče su pripremili knjižicu o tom događaju te snimili dokumentarni film kako bi ta važna operacija bila trajno zapisana. Gradonačelnica Antonija Jozić je na predavanju zahvalila autorima te istaknula kako je ponosna na humanost Pleterničana koji su u to vrijeme pomagali. - Danas je dan kada će jedna humanitarna operacija koja je 25 godina postojala samo u usmenoj predaji kod malog broja ljudi izaći na svjetlo dana. Mnogi Pleterničani niti ne znaju da se je tako nešto događalo u Pleternici, veliko herojstvo pilota, mehaničara, naših stanovnika i liječnika koji su nesebično pomagali svima, ne samo hrvatskim braniteljima nego i dvojici agresorskih vojnika i civilima - rekla je Jozić.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan je također iskazao svoje zadovoljstvo. - U Pakracu imamo jednu ponosnu i veliku humanitarnu operaciju koju su hrvatski branitelji uradili, danas ovdje isto u Pleternici. Velike stvari su rađene za vrijeme Domovinskog rata, na nama je da ih zapišemo kako bi buduće generacije imale nasljeđe - istaknuo je Tomašević.

Osim Maria Kalana koji je u svojoj prezentaciji upoznao okupljene sa humanitarnom akcijom na predavanju su govorili i prof. dr. sc. Ivica Balen, prof. dr. sc. Darko Ropac, umirovljeni general pukovnik Josip Čuletić i bojnik pilot Miroslav Vlašić. Spomenimo i kako je predavanje snimano od strane Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata koji je aktivno sudjelovao u pripremi materijala. Sav materijal je pohranjen u Centru te će biti korišten za daljnja istraživanja.

Dokumentarni film možete pogledati u prilogu, a knjižicu možete naći u našoj knjižnici.



Pročitajte još

DRUŠTVO

Sretan Božić!

DRUŠTVO

18.11.2019. - Vukovar - prijavite se!

DRUŠTVO

"Sjetimo se i svih onih koji danas nisu sa nama"

Obavijest građanima - plaćanje naknade za uređenje voda

POLITIKA

Sretan Dan državnosti!

JAVNI POZIVI I OBJAVE

Prostorni plan Grada Pleternice

20.10.2017.

Proračun Grada Pleternice

22.02.2017.

Strategija razvoja Grada Pleternice 2014.-2020.

10.06.2016.

Javni natječaj za dodjelu poslovnih prostora udrugama

14.02.2020.

NATJEČAJ: Cvjetići glazbe 2020.

11.02.2020.

Javni poziv za isticanje kandidature - Savjet mladih Grada Pleternice

15.01.2020.

Javni poziv - udruge civilnog društva

09.01.2020.

Info za investitore i poduzetnike

Guide for investors

Pleternica profile

Porezi i naknade

Prezentacija o radu Poduzetničkog centra

Kontakt za investitore

Guide for entrepreneurs

Vodič za poduzetnike

Popis građevinskih čestica u poduzetničkoj zoni

Objedinjeni trošak komunalnih priključaka

>> VIDI SVE <<

Prijavi kvar na rasvjeti putem sustava E-RASVJETA

Uvjeti korištenja - Kontakt informacije - ARHIV