NASLOVNA

VIJESTI

GRADSKA UPRAVA

GRADSKE INSTITUCIJE

GRADSKE TVRTKE

> KULTURA

Hrvatsko-francuski general se vratio kući, održan međunarodni simpozij

13.10.2016. - Grad Pleternica - FOTO: Vladimir Protić

Stotinu uzvanika jučer se okupilo na prvom međunarodnom simpoziju održanom u Pleternici sa tematikom hrvatsko-fracuskog generala Marka Slivarića pl. Heldenburškog. Među brojnim gostima bili su i otpravnik poslova Francuskog veleposlanstva Vincent Dalmais, zamjenik gradonačelnika Grada Gignaca François Colombier, predstavnica ministarstva vanjskih i europskih poslova, predstavnica ministarstva obrane, francuski vojni izaslanik Fabrice Duda, saborski zastupnik Franjo Lucić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Autor izložbe je Claude Grbeša koji je prikupio izvornu dokumentaciju iz francuskog vojnog i državnog arhiva te mnogobrojnih institucija kako bi prikazao potpunu sliku o generalu Slivariću koju je postavio uz pomoć Gradskog muzeja Požega. Grbeša je svojim angažmanom po prvi puta u povijesti omogućio da upravo ova izložba sadrži orginalne dokumente iz vremena Slivarića. Inače je praksa da se na izložbe van Francuske, ne samo na ovu temu nego općenito, šalju kopije. Ova iznimka koja je učinjena temeljem angažmana autora izložbe zasigurno Pleternici daje na važnosti. Predavanja na temu lika i djela Marka Slivarića održali su Mario Kalan koji je ujedno i jedan od inicijatora simpozija i izložbe, Franck FAVIER i Jean-François BRUN, francuski povjesničari te autor izložbe Claude Grbeša. Prije samog simpozija gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić je sve pristune informirala o povijesti Grada Pleternice te izrazila zadovoljstvo što je ovako jedan veliki simpozij održan u našem gradu.

- Danas nas je u Pleternici okupio sin ovoga kraja, general Marko Slivarić. Rođen na području Grada Pleternice, u mjestu Vrčin Dol. Iskazao se hrabrošću i odvažnošću čime je dobio čin generala francuske vojske i odlikovan Legijom časti. Život je završio u Francuskoj, u gradu Gignacu gdje i jedna ulica nosi njegovo ime. U nastojanju da javnost upoznamo s likom i djelom sina našeg kraja, generala Slivarića, Pleternica je danas ponosni domaćin Međunarodnog simpozija i izložbe u njegovu čast. Prilika je to i za produbljivanje hrvatsko-francuskih odnosa i povezivanje naših gradova na gospodarskom i turističkom planu - kazala je Jozić.

Nakon simpozija i otvorenja izložbe, prisutni su se uputili na otvorenje turističko informativne ploče koja je postavljena na samom skretanju prema rodnom mjestu generala Slivarića, Vrčin dolu.

Pročitajte još

DRUŠTVO

Sretan Božić!

DRUŠTVO

18.11.2019. - Vukovar - prijavite se!

DRUŠTVO

"Sjetimo se i svih onih koji danas nisu sa nama"

Obavijest građanima - plaćanje naknade za uređenje voda

POLITIKA

Sretan Dan državnosti!

JAVNI POZIVI I OBJAVE

Prostorni plan Grada Pleternice

20.10.2017.

Proračun Grada Pleternice

22.02.2017.

Strategija razvoja Grada Pleternice 2014.-2020.

10.06.2016.

Javni natječaj za dodjelu poslovnih prostora udrugama

14.02.2020.

NATJEČAJ: Cvjetići glazbe 2020.

11.02.2020.

Javni poziv za isticanje kandidature - Savjet mladih Grada Pleternice

15.01.2020.

Javni poziv - udruge civilnog društva

09.01.2020.

Info za investitore i poduzetnike

Guide for investors

Pleternica profile

Porezi i naknade

Prezentacija o radu Poduzetničkog centra

Kontakt za investitore

Guide for entrepreneurs

Vodič za poduzetnike

Popis građevinskih čestica u poduzetničkoj zoni

Objedinjeni trošak komunalnih priključaka

>> VIDI SVE <<

Prijavi kvar na rasvjeti putem sustava E-RASVJETA

Uvjeti korištenja - Kontakt informacije - ARHIV